SELAMAT DATANG KE BLOG BANDAUFM,DAN TERIMA KASIH KEPADA ANDA YG MENGUNJUNGI BLOG BANDAUFM INI...DATANG LAGI YA...

Friday, November 8, 2013

Resepi masak katam goreng

Assalamualaikum & Selamat Datang Di Blog Saya..Hello To All Viewers..Apa Khabar..?
RESEPI MASAK KATAM GORENG
Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,Dan tampat kita mendgr lagu sambil bersantai dan berhibur dan juga bersimbang...kepada anda yg suka memasak itu di sini saya ada kongsikan ada bebarapa tips menu masakan kepada anda yg suka
kasih tebalik kuali tu hahaha.....gurau, ba kita langsung saja ke tempat setting kuali sama dapur itu hihi..
BAHAN-BAHAN MAMASAK KATAM
  • 1 kilo ketam - buka cengkerangnya dan buang insang n poket bhn buangan-potong 2 jika saiznya agak besar. Cuci bersih dan toskan.
  • 2 sudu makan serbuk kunyit
  • 1 labu bawang besar*
  • 4 ulas bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 2 batang cili merah*(nak pedas lagi boleh tambah cili padi)/boleh juga guna cili kisar
  • 4 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos plum(optional)
  • 2 biji telur ayam-pecahkan dalam mangkuk n dipukul sedikit
  • 1 cawan minyak masak(agak2 jer)
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Air secukupnya
  • Tomato(optional-potong berbaji
CARA-CARA MEMASAK KATAK
  1. Masukkan ketam ke dalam bekas yang agak besar,tabur garam dan serbuk kunyit. Tampikan bekas supaya ketam bergaul mesra dengan garam dan serbuk kunyit tadi. Tidak perlu gaul menggunakan tangan atau senduk. Kisar bahan bertanda
  2. Goreng ketam sehingga kulitnya kemerahan untuk sekejap sahaja..jangan goreng lama2 nanti isi ketam akan keras. Goreng sampai habis termasuk kulit(cengkerang)sekali(yg bertelur)
  3. Setelah habis menggoreng ketam,gunakan minyak yang sama(jika masih banyak kurangkan sedikit sehingga tinggal dalam setengah cawan).Tumis bahan yang dikisar tadi sehingga naik bau n kekuningan.
  4. Masukkan semua jenis sos sambil dikacau sebati. Masukkan air secukupnya(dlm 1 cawan gitu),perasakan dengan garam n sedikit gula/perasa
  5. Biarkan kuah mendidih dan sedikit pekat barulah masukkan ketam yang sudah digoreng tadi..gaul rata.Jika suka masukkan tomato yang dipotong berbaji
  6. Setelah bahan2 sebati dengan ketam tadi,masukkan telur ayam dan kacau seketika
  7. Padamkan api dan sedia untuk dihidangkan..Selamat Mencuba!
macam itu saja cara-caranya..selamat mencoba ya..muda-mudahan masakan anda sampai menjilat kuali sama jari hehe...klu sdh berjaya jgn lupa pula kasih rasa saya masakan kamu ya hihi...dadada....jumpa lagi
jangan lupa singgah selalu di blog ini ya untuk berkongsi pengalaman anda semua yang sudi....

No comments:

Post a Comment